9 succesfactoren voor adviestrajecten

NieuwsComments (0)

interview_250In 2012/2013 heeft GEA meegewerkt aan het promotieonderzoek aan de VU Amsterdam van Bart Albers. In zijn onderzoek staat de vraag centraal waarom sommige adviesprojecten succesvoller zijn dan andere. Voor het onderzoek heeft Albers aan de hand van een projectcasus zowel onze klant als onze consultant geraadpleegd. Onze casus scoorde op alle punten hoger dan gemiddeld. Wat maakte onze casus zo succesvol?

Volgens Albers wordt de mate van succes van adviesprojecten bepaalt door de gerealiseerde verbeteringen en het beantwoorden van het project aan de afspraken die voorafgaand gemaakt zijn over de wijze van uitvoering en deliverables. Een aantal factoren beïnvloeden deze voorwaarden voor succes het meest, zoals top management support, het kennisniveau van de adviseur, de mate waarin de klant klaar is voor de verandering en wederzijds vertrouwen.

De onderzoeksresultaten zijn samengebracht in een proefschrift, waaruit negen kritische succesfactoren zijn geformuleerd voor het laten slagen van adviesprojecten. In onze casus was het vooral de relatie tussen klant en adviseur die het succes bepaalde. Er was sprake van een wederzijds vertrouwen en een gelijke bijdrage. Daarbij speelde zeker ook de context een rol: het project had prioriteit, wat ervoor zorgde dat betrokken personen het mandaat hadden om hun rol optimaal uit te kunnen voeren. En ook het topmanagement stond achter het project, waarbij een bestuurslid aangewezen was als sponsor voor onze adviseur. Het ‘klaar’ zijn voor de verandering, tezamen met intensieve samenwerking tussen klant en adviseur en projectleden onderling, hebben de gewenste resultaten op kunnen leveren.

Mocht je meer willen lezen over het onderzoek, houd www.bartalbers.nl in de gaten. Daar zullen binnenkort enige publicaties over zijn onderzoek te vinden zijn. Hier vind u alvast een samenvatting:

download-32p

» Nieuws » 9 succesfactoren voor adviestrajecten

, 31 oktober 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

UA-57560273-1