Wicked problems oplossen

Je kunt een probleem pas oplossen wanneer je de juiste vragen stelt. Oplossingen bij digitale transformatie zijn altijd interdisciplinair. Wij beginnen dan ook standaard met het in kaart brengen van de context waarin jouw vraag zich bevindt. Vervolgens kunnen wij jouw transformatie ondersteunen met een Company analysis: een foto van jouw organisatie door de digitale transformatie bril bekeken.

3 type problemen

problem-breakdown_800

Wicked

Complexer dan tembare problemen, maar niet alleen ingewikkeld. Het probleem kan niet worden verwijderd uit de omgeving en een oplossing is niet mogelijk zonder de omgeving te veranderen. Bijvoorbeeld: digitale transformatie kranten-bedrijven.

Tembaar

Gecompliceerd, maar niet onoplosbaar. Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat dit probleem zich voordoet. Bijvoorbeeld: automatiseren workflow redactioneel systeem.

Kritisch

Het probleem is (voor alle partijen) helder, alleen is er weinig tijd om het op te lossen. Bijvoorbeeld: server van CMS is offline.

3 strategieën voor het temmen van problemen

problem-breakdown2_800

Autoritair

Reduceren van de stakeholders en zienswijzen. Verantwoordelijkheid voor het oplossen van het probleem ligt in de handen van geselecteerde autoriteiten en experts.

Nadeel: experts kunnen niet ALLE perspectieven beschouwen die nodig zijn om het probleem temmen.

Competitief

Partijen met tegenovergestelde perspectieven tegenover elkaar te zetten. Verschillende oplossingen kunnen met elkaar vergeleken worden om de beste te kiezen

Nadeel: creëert een confronterende omgeving creëert. Betrokken partijen hebben geen incentive om de beste mogelijke oplossing aan te delen.

Samenwerkend

Alle stakeholders betrekken bij het zoeken naar de beste oplossing. Deze strategie heeft als doel alle stakeholders te betrekken om de beste oplossing voor deze stakeholders te vinden. De aanpak bestaat uit meetings waarin issues en ideeën worden bediscussieerd en een gemeenschappelijke aanpak wordt overeengekomen.

on juni 16 • by

Comments are closed.

UA-57560273-1